MPS20N0040D druksensor

Volgens de datasheet kan de MPS vanaf 0 t/m 40 kpa meten met mV als signaal. Werk Voltage 5V en een in en output impedantie tussen 4 en 6 KOhm. Als ik het goed begrijp is het een druk en vacuum sensor.
Het piëzoresistieve effect.
De sensor werkt met een z.g. piëzoresistieve effect. Door druk op een lading drager veranderd de weerstand waardoor meetbaar is hoeveel druk er uitgeoefend is.
Omdat er maar heel weinig spanning verschil door de sensor wordt opgewekt moet de uitgangsspanning flink worden versterkt. De library HX711 is om loadcell waarden af te lezen. Loadcellen doen in principe hetzelfde. Je drukt iets in elkaar en kijkt hoeveel spanning de piezo aflevert.
(tekst en afbeelding verstraten blogspot)
In de figuur is een schakeling getekend, waarin de analoge uitgang van de MPS20N0040D-D wordt aangeboden aan een HX710B. Dat is een 24 bit brede seriële ADC van AVIA Semiconductor. De twee uitgangen in dit schema worden aangesloten op een in- en een uitgang van een Arduino. Eén pin wordt ingesteld als een output om te fungeren als een klok (PD_SCK) voor de ADC en één pen wordt gebruikt als een input om de gegevens van de HX710 op Dout te lezen. De 100 ? weerstanden tussen de uitgangen van de druksensor en de HX710B vormen samen met een 100 nF keramische condensator een filter om de storingsongevoeligheid van de schakeling te verbeteren. De volledige schakeling wordt via een 3,3 V stabilisator gevoed uit een 5 V spanning.

Er is dus een versterker nodig van de sensor signaal. Dat kan je zelf maken of je kan een kant en klare printplaat kopen als HX710B Pressure Sensor Module.
Compleet of niet compleet, als je goed zoekt vind je ze beide voor ca 4 euro p.s.
Bij instructables lees ik dat het 24 bit D/A converter is. Er is blijkbaar geen Arduino library voor maar de library van de HX4711 zou ook goed werken.
Als er niets is aangesloten op de luch aansluiting, kan de HX711 een gebruikers vriendelijke aanduiding geven.
Het is aan te bevelen dat er een lekvrije lucht aansluiting is.

Eigen ervaring:
Al snel ontdekte ik dat er meerdere HX711 library's zijn. Op goed geluk de hx711 Arduino library gekozen. Hier via voorbeelden de HX711 bascic example gekozen (de retry is hetzelfde met een halve seconde extra tijd tussen de lezingen). Vrij vlot krijg ik op de serieel monitor data te zien Maar ook krijg ik al vrij snel een storing in de data die niet met een reset van de Arduino Nano, op te lossen is.
Mijn eerste gedachte was dat de library wellicht een foutje had. Ik gebruikte gewoon het voorbeeld de sketch moest goed zijn. Andere library HX711, ook die gaf na een aantal metingen de zelfde vreemde tekens.
Als het al binnen een minuut fout gaat, heb ik niets aan de sketch. Volgende library proberen.
Ook de 3e library gaat de storing in. Gewoon het voorbeeld programma Testing draaien en na een minuut of twee, vreemde tekens.


bronnen:
wiki.avner.us soft-robotics:sensors:mps-20n004d0d
datasheetspdf MPS20N0040D
hackster arduino-breath-controller-for-cheap-usb-midi
langster1980 calibrating-mps20n0040d-d-pressure
makersportal mps20n0040d-pressure-sensor-calibration-with-arduino
verstraten druksensoren
codebender phygnomanometer
electroschematics pressure-sensor-guide