; Over FETS
13-12-2014

FET.


Op het internet kom je heel veel informatie tegen over FETS, ik ben een hobbyist en heb nooit een opleiding gehad in electronica. Alles wat ik weet is praktijk en internet kennis.
Houdt dat in het achterhoofd en lees dan over mijn ervaring.
Lees voor de basis Wikipedia
Een hoop kennis maar je kan er nog geen lamp mee aanzetten.
Meer info vind je hier. FETS kom je tegen in verschillende soorten behuizing. Fets zijn een soort electronische schakelaars. Aan/uit. Je hebt meestal 3 pootjes, een positive aansluiting (Drain) een negative aansluiting (Source) en een schakelfunctie (Gate) aansluiting.
De belasting kan je in de positive of negative aansluiting plaatsen. Hier zie je een halve H brug. Twee Fets kunnen de motor links om of rechtsom laten draaien afhankelijk welke Fet open gaat. Er zijn Fets die gaan geleiden als er een positive spanning op de gate komt en er zijn Fets die gaan geleiden als er een negative spanning op de gate komt. In tegenstelling van de 'gewone' transistor hoeft er geen amperage door de Fet te gaan om de Fet te openen. Een simpele spanning piek is voldoende.
De positive FET blijft na een positive puls op de Gate geleiden, ook al haal je de positive spanning op de gate weg. Zodra je nu een negative spanning puls op een positive Fet gate zet stop de FET met geleiden. De N kanaal Fet (links) heeft een positive puls nodig om open te gaan en de P kanaal fet (rechts) een negative puls om open te gaan.
De IRF9540 is een negative FET die met een positive spanning op de Gate blokkeerd. De IRF 540 is een positive FET die met een positive spanning op de Gate juist gaat geleiden.
Vervelend is dat de positive puls juist de zelfde spanning moet hebben als de verbruiker spanning. Als je aanstuurd met 5V en je wil 34V gaan open sturren dan lukt dat niet goed met een Fet. De Fet gaat heet worden omdat hij niet goed geopend is. Omdat nu de ground (0) min wel gelijk kan zijn is dat een optie. Dat wordt dus bij H bruggen toegepast. Via een weerstand aan de positive gebruikers spanning de Fet sluiten, en dan met een min de Fet openen.
Die 10K is dus om te voorkomen dat er veel vermogen gaat lopen als de Fet een negative puls gaat krijgen op de Gate. Niet een vermogen via de Fet maar naar de aansturing van de Fet.B.v. een transistor.

Voorbeeld:
Ik heb een stukje RGB licht kabel en 3 FET's type IRF3710. Dit type FET heeft een positive puls nodig op de GATE om open(aan) te gaan en een negative puls om te sluiten(uit te gaan).
Op het schema is een diode symbool getekend maar dat is de led van de ledslag die een ingebouwde weerstand heeft. Die ledslang kan ik aansluiten op 12V voor alle leds.
In het eerste Youtube filmpje zie je hoe je met plus en min een FET kan aan en uit zetten. Dat is het getekende schema zonder de weerstand. Bij de blauwe pijl zetten we of voedingspanning of de min.

De weerstand op de tekening, naast de led, verbindt de voedingspanning van de led met de Gate. Hierdoor gaat de FET geleiden. Hierdoor open je de FET met de zelfde spanning die de FET ook moet geleiden. Als je een lagere spanning gebruikt om de FET te openen zal de FET erg warm worden omdat hij niet volledig opent.
Om dit type FET met b.v. een lagere spanning toch te kunnen bedienen kan je nu op de plaats van de pijl een min aan sturen.
Is er een min op de plaats van de pijl dan sluit de FET. Is de min weg dat opent de FET via de spanning van de weerstand.
Zie het youtube filmpje.
De 10K weerstand zit dus aan de plus waar ook de LGB strip zijn voedingspanning van krijgt. Door het zwarte draadje aan de min te verbinden sluit de FET en dooft de LED strip.
tekst: arduino-tech.comarduino-tech.com:
Instruction:
MOSFET is an electronic device having a good switching characteristics, is widely used in the electronic switch circuit needs, such as switching power supplies and motor drives, and a lighting dimming. We designed this four-way MOSFET switch can provide up to four groups of electronic switches, were used to control different circuit modules. Affected MOSFET works, the electronic building blocks can be used to control the DC circuit, such as DC LED screen, etc., are not suitable for controlling the AC circuit. Under extreme circumstances of the MOSFET switch can be used to control 100V / 33A DC circuit, but is recommended not less than the minimum DC voltage 9V. Wiring (To control a 12V LED lights, for example):

1. Connect power for +/-
2. LED lights "+" connect to module "+", LED lights "-" connect to S1, if there are other LED lights, connect to the switch 2 (S2), switch 3 (S3) and switch 4 (S4) in tuns;
3. Connection control side is much simpler, we only need to use a sensor cable, the corresponding control port and Arduino sensor expansion board connected, then you can control the 12V LED lights by Arduino.

Package includes:
1 x IRF540 + MOSFET Switch Module
Test code as follows:
int s1Pin = 6;
int s2Pin = 7;

void setup() {
pinMode(s1Pin, OUTPUT);
pinMode(s2Pin, OUTPUT);
}

void loop() {
int i;

digitalWrite(s1Pin, HIGH);
digitalWrite(s2Pin, HIGH);
delay(500);

digitalWrite(s1Pin, LOW);
digitalWrite(s2Pin, LOW);
delay(500);

for (i = 0; i < 10; i ++) {
digitalWrite(s1Pin, HIGH);
delay(500);
digitalWrite(s1Pin, LOW);
delay(500);
}

for (i = 0; i < 100; i ++) {
digitalWrite(s2Pin, HIGH);
delay(50);
digitalWrite(s2Pin, LOW);
delay(50);
}
}
bronnen:
instructables NpN
arduino-tech.com